39-letni polski trener w Anglii przebywa od poniedziałku. - Przyglądam się pracy klubu. To dla mnie dobra lekcja - powiedział Płatek w rozmowie z Agencją ASInfo. - Muszę powiedzieć, że przepaść między Polską a Anglią jest ogromna. W Cracovii pierwsza drużyna i zespół rezerw miały do dyspozycji jedno boisko. Tutaj takich boisk jest dwanaście. Sześć z nich należy do pierwszej drużyny, a sześć następnych do drugiej. To pierwsza rzucająca się w oczy różnica, ale jest ich dużo więcej.
To drugi z rzędu staż trenerski, jaki Płatek odbędzie w dużym europejskim klubie. W minionym tygodniu przyjął go Jurgen Klopp, trener Borussii Dortmund. - Ta drużyna idzie w bardzo dobrym kierunku, bo stawia na młodzież. Kuba Błaszczykowski ma 24 lata, a jest tam jednym z najstarszych. Spędziłem w Dortmundzie bardzo ciekawy tydzień - wyznał Płatek, który kiedyś pracował w Niemczech w klubach z niższych klas rozgrywkowych (m.in. w VfL Hamm/Sieg, Jahn Regensburg, Rot-Weiss Ahlen). Odbył także szkolenia w Schalke 04 Gelsenkirchen i VfL Bochum.
W połowie sierpnia 39-letni trener został zwolniony z Cracovii i od tamtej pory pozostaje bezrobotny. Na temat swojej przyszłości mówi niewiele: - Raz jest się tu, a raz gdzie indziej. Taka jest praca trenera. Na razie nie jestem w stanie powiedzieć coś konkretnego.´´
zrodlo:PN.pl
Oby byl pojetnym uczniem bo mlodych i zdolnych trenerow bardzo nam potrzeba